Horoskopski znakovi

Horoskopski znakoviHoroskop predstavlja crtež ili zrakasto podijeljeni krug ili kvadrat, koji prikazuje stanje na nebeskom svodu u određenom trenutku u svrhu astrološkog proricanja. Riječ horoskop dolazi od grčke riječi horoskopos što znači „pogled na sate“. Kao što kazaljka na satu pokazuje točno vrijeme, ali ga ne stvara, tako u horoskopu planetu pokazuju određene događaje, ali ih ne uzrokuju. Površina horoskopa podijeljena je na 12 polja prema 12 horoskopskih znakova koji odgovaraju pojedinim razdobljima godine. U pojedina polja ucrtava se Sunce, Mjesec i planeti prema njihovom međusobnom položaju i položaju zodijaka. Na Zemlji se gleda njihov točan položaj u vrijeme kada se dogodio određeni događaj kao što je rođenje djeteta, početak nekog pothvata, početak rata, itd.

Astrološko tumačenje horoskopa vrši se po vrlo kompliciranim pravilima. Sva se ta pravila zasnivaju na pretpostavci da pojedina nebeska tijela posve određeno utječu na pojedinca, društvo i prirodu, te da se pojedinačni utjecaji odražavaju na različite načine u vezi s međusobnim rasporedom tijela u trenutku koji je na horoskopu opisan. Izrađivanje horoskopa bilo je vrlo rašireno u srednjem vijeku, a sastavljači horoskopa su za vladare i ostale visoke predstavnike često bili osobe od povjerenja. Iako znanost ne priznaje astrološke pretpostavke o utjecaju zvijezda na sudbinu ljudi, astrološko praznovjerje i s njim povezana potražnja traje sve do danas.

Astronomi su vrlo rano primijetili da se na nebu pomiču zvijezde koje rade gotovo identične krugove. Oni su taj krug podijelili na 12 jednakih dijelova i označili ga s 12 životinjskih imena. Ta životinjska imena su: ovan, bik, blizanci, rak, lav, djevica, vaga, škorpion, strijelac, jarac, vodenjak i ribe. Astronom mora točno znati postaviti horoskop, a astrolog ima ulogu da taj horoskop pravilno protumači, oko toga se vrti cijela filozofija horoskopa i njegovih znakova.

Postaviti horoskop znači poznavati točnu sliku zvjezdanog neba u stvarnom vremenu. To može znati astronom koji poznaje astronomsko računanje. Već je Ptolomej označio na nebu tzv. “kuće“ i „dostojanstva“. Recimo, rak i lav su u našem zenitu (najviša točka na nebu točno iznad promatrača), a u njima se nalazi sunce i mjesec ili u njima imaju svoju „kuću“. O toj „kući“ ovisi sreća ili nesreća neke osobe. Kasnije su astrolozi nebo podijelili na 12 „kuća“ ili 12 horoskopskih znakova. U horoskopu je najprije potrebno označiti točku životinjskog kruga i položaj planeta u tome krugu, a taj se način odmah saznaje u kojoj se „kući“ nalazi ovaj ili onaj planet.

Tijekom 16. stoljeća astrolozi su izradili posebne tablice prema kojima je svatko mogao pročitati u kojoj se „kući“ nalazi koji planet. Također, astrolozi su pomoću posebnih tablica znali da li će se nešto dogoditi i kada, barem su tako tvrdili i vjerovali u to. Ukoliko se njihovo predviđanje nije dogodilo za to je bio kriv horoskop koji nije bio točno postavljen. U tom su slučaju imali više različitih metoda pomoću kojih su popravljali horoskop. Nažalost, danas je sasvim normalno i zabavno čitati horoskope i slična predviđanja, ali malo ljudi razmišlja na način da mnogi astrolozi zarađuju veliku svotu novca upravo na tome. Vjerojatno ne postoji časopis ili novine koje na zadnjim stranicama nemaju odvojenom mjesto za horoskope, a tiskaju se i časopisi koji se bave isključivo astrologijom.

Horoskopski znakovi su simbolički prikaz

Horoskopski znakovi su simbolički prikaz međuodnosa prirodnih principa na određenom mjestu u trenutku nečijeg rođenja, a koji je u skladu s međusobnim odnosima istih prirodnih zakona u svijesti pojedinca. Svaki horoskopski znak ima svoje karakteristike, načine ponašanja i karakterne osobine. Tako svaki horoskopski znak u sebi nosi određeno znanje ili neznanje, nema podjele na loše i dobre znakove.

Horoskopske znakove možemo podijeliti i prema sljedećem kriteriju:

  • Zemljani horoskopski znakovi (bik, djevica i jarac) – zemlja predstavlja usmjerenost na materijalno, praktično, pouzdano, sklono navikama i rutini, nemaštovitosti i nerazumijevanju.
  • Vatreni horoskopski znakovi (ovan, lav i strijelac) – horoskopski znakovi koji daju određenu dozu snage, entuzijazama, spontanosti, optimizma, agresivnosti, pouzdanosti, ponosa, sklonost ekscesima i dominaciji.
  • Vodeni horoskopski znakovi (rak, škorpion i ribe) – ovi astrološki znakovi imaju karakteristike jakih emocija, osjećaja za samozaštitu, ali su i podložni vanjskim utjecajima, promjenama raspoloženja, srahu i autodestrukciji.
  • Zračni horoskopski znakovi (vaga, vodenjak i blizanac) – karakterizira ih originalnost i pričljivost, uvijek su u pokretu i skloni su promjenama, a ne vole se ograničavati mislima i kretnjama. Ciljevi i racionalne odluke su na prvo mjestu, bez emocija. Ove osobe znaju biti toliko objektivne da postaju pomalo nepraktične u svojim aktivnostima i uvjerenjima.
         
Ocjena: 4.6 / 5 (216 ocjena)